Portrettarbeid på skolen
“Et blikk på hverandre” er et kunstverksted og kunstproduksjon med lyder og bilder for barn og unge med behov for tilrettelegging.
Video fra NRK 13.01.2020 da vi var på Greveskogen skole.
Det er ikke lett å få tid til å bli kjent med seg selv i vårt moderne samfunn som beveger seg så hurtig fremover. Hvem er vi, egentlig? Hvilken del av oss definerer oss som mennesker? Er det armen eller beinet vårt, hjernen, rullestolen eller mobilen? Og hvordan oppfatter andre oss? Hva er det viktigste våre venner og bekjente vil fremheve når de skal beskrive oss som hele mennesker? Disse sentrale, men ofte oversette spørsmålene håper vi å kunne nærme oss gjennom arbeid med lyd og bilder i “Et blikk på hverandre”.
Prosjektets innhold:
Kunstverkstedet består av enkelt forarbeid for skolene, to skoledager med oss på besøk og fremvisning av kunstproduksjonene for publikum og medvirkende. Har dere spørsmål etter å ha lest denne presentasjonen, finner dere kontaktinformasjon under menyvalget «Kontakt» her på nettsiden.
En forutsetning for å være med i prosjektet er at elever/foresatte skriver under på et samtykkeskjema slik at vi kan bruke materialet i kunstnerisk og redaksjonell sammenheng. Dette skjemaet kan lastes ned under menyvalget «For skolene» her på nettsiden og må underskrives av foresatte før vi kommer til skolen.

Vi veileder og bidrar når barn og unge skal portrettere hverandre med fotografi og lydlandskap. Hver deltaker skal portrettere og portretteres, resultatet blir en videoproduksjon med lydlandskap og stillbilder på ca. 1 minutt. Ved endt arbeid vises alle produksjoner for medvirkende og publikum. Alle portrettene vi har laget ligger under menyvalget «Portretter» her på nettsiden.
Prosjektets formål og bakgrunn:
Vi fikk i 2013 utviklingsstøtte fra Kulturrådets initiativ INK2013. Utviklingen av prosjektet har skjedd i samarbeid med Seanse, Senter for kunstproduksjon i Volda – og nå er ”Et blikk på hverandre” ute på turné i regi av Den kulturelle skolesekken. Vi har også mottatt ytterligere støtte fra Kulturrådet for å utvikle et spesialisert opplegg for døve og blinde og døvblinde som vi fullførte i 2017. Etter denne turneen, som dere er en del av, planlegger vi å samle høydepunkter fra de ulike portrettene og skape en nasjonal vandreutstilling slik at de som har deltatt kan se hvordan barn og unge andre steder i landet har jobbet med sine portretter.

Vi tror dette prosjektet har stor samfunnsverdi. Først og fremst fordi vi inkluderer barn og unge med behov for tilrettelegging direkte i en kunstnerisk produksjon, deretter fordi vi presenterer resultatet for allmennheten, og de fortjener å få en stemme i det kulturelle Norge. De bør få en seriøs anledning til å vise hvem de er. Vi tror at prosjektet vårt vil kunne hjelpe denne gruppen av unge i å vise seg frem på en nær og ærlig måte, i en form som vil kunne virke overraskende og sterkt på publikum.